Nieuwsbrief
Column Neander Nijman
 
Getallen en specialisten
Circa 1,3 miljoen uitkeringen voor een bedrag van ongeveer € 20 miljard in 2018. Zomaar een paar voorlopige getallen van UWV – de definitieve getallen zijn zo vroeg in het jaar nog niet bekend. Grote getallen ook; bij een organisatie als UWV gaat het vaak om grote getallen. En over die getallen en vooral de kennis die daarbij komt kijken wil ik het hier hebben.

Verreweg de meeste van de 19.000 UWV-medewerkers houden zich bezig met de kerntaken van UWV: mensen ondersteunen bij hun zoektocht naar werk, uitkeringen verstrekken, sociaal-medische beoordelingen. Een klein clubje cijferspecialisten berekent hoeveel geld daarvoor nodig is. Dat gebeurt met volumeramingen en financiële ramingen. Behalve liefde voor cijfers is daarbij veel specialistische kennis nodig. Bij het maken van volumeramingen wordt niet alleen gebruikgemaakt van statistische informatie over bijvoorbeeld in- en uitstroom, lopende uitkeringen, uitgekeerde bedragen en zichtbare trends. We kijken ook naar de economische ontwikkelingen en nieuwe wet- en regelgeving, en de mogelijke effecten daarvan op de aantallen. De Wet werk en zekerheid (Wwz) bijvoorbeeld, verkort de duur van de WW-uitkeringen en heeft effecten op de gemiddelde uitkeringshoogte.

Met de resulterende volumeramingen en administratieve informatie van UWV over de geboekte lasten gaat vervolgens een klein team van specialisten met een achtergrond in econometrie, wiskunde en kwantitatieve economie aan de slag. Voor de financiële ramingen maken ze gebruik van een zelfgebouwd model. Veel tijd gaat zitten in het prepareren van de input voor het model. Hiervoor wordt gedurende het hele jaar zowel de statistiek als de administratie op plausibiliteit bekeken en waar nodig aangepast. De geprepareerde gegevens worden in het model ingevoerd en de uitkomsten bekeken. Ook hierbij komt het aan op kennis van hoe de wetten die UWV uitvoert en de nieuwe wet- en regelgeving zich vertalen in cijfers. Wijzigingen kunnen immers tot gevolg hebben dat de gemiddelde duur of hoogte van een uitkering verandert. Sommige wetsaanpassingen vragen om een modelaanpassing. Als de modeluitkomsten nog niet plausibel zijn, dan wordt de input of het model verder aangepast. Alles met het doel om tot plausibele en goed onderbouwde ramingen te komen.

Al dat werk mondt uit in de financiële nota’s van UWV, waarin de ramingen zijn vervat in tabellen, en de cijfers van plausibele verklaringen zijn voorzien. De cijfers en verklaringen worden 3 keer per jaar bijgesteld: in juni, oktober en januari. UWV gebruikt de nota’s zelf om onder andere te bepalen welke budgetten nodig zijn, om uitgaven te controleren en de cijfers uit bijvoorbeeld het jaarverslag te beoordelen op plausibiliteit. Daarnaast dienen ze als input voor de rijksbegroting en de ramingen van het Centraal Planbureau. Maar ook voor anderen staan ze boordevol interessante informatie. Nieuwsgierig geworden? Eind januari verschijnt de Januarinota. En voor bij wie het is gaan kriebelen: we hebben toevallig een vacature in ons financiële ramingsteam!

Neander Nijman, januari 2019


 Neander Nijman Neander Nijman
Manager Planning, control en analyse UWV

Twitter: @NeanderNijman


Terug naar de volledige UWV Kennisnieuwsbrief januari 2019 >>
 
UWV beschikt over veel kennis en deelt die graag. Deze digitale UWV Kennisnieuwsbrief informeert u over recente ontwikkelingen op de arbeidsmarkt en attendeert op nieuwe arbeidsmarktpublicaties en andere kennispublicaties van UWV.

De nieuwsbrief komt elke maand uit.
UWV beschikt over veel kennis op diverse gebieden. We onderscheiden 4 hoofdgebieden. Deze kennen een eigen kleurcodering. Zo kunt u snel zien op welk gebied een publicatie betrekking heeft.
 
Kennis over ontwikkelingen in de sociale zekerheid
 
 
Kennis over arbeidsmarkt en arbeidsparticipate
 
 
Kennis om de dienstverlening verder te professionaliseren
 
 
Kennis over financiële aspecten van de sociale zekerheid
Reacties zijn welkom via: kennis@uwv.nl